Makaron Tagliatelle z Pomidorami, Serem Pleśniowym i Kawiorem

img_6260

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 40 minut
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
LICZBA OSÓB: 2 osoby

SKŁADNIKI:
• 200 g makaronu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
• 4 – 5 dojrzałe świeże pomidory lub 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 8 łyżki oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowo do serwowania
• 1 szklanka listków bazylii + do dekoracji
• ser pleśniowy (lazur, rokpol)
• kawior

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, dodać czosnek i smażyć na małym ogniu przez
2 – 3 minuty aż będzie lekko złoty.
Dodać pokrojone w kosteczkę obrane pomidory (sam miąższ, bez soku i nasion),
doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować przez 2 – 3 minuty (pomidory z
puszki gotować dłużej, przez około 5 minut). Wlać oliwę z oliwek extra virgin, wymieszać
i odstawić z ognia.
Dodać do garnka z makaronem ustawionym na małym ogniu. Wymieszać z bazylią.
Wyłożyć gorący makaron do głębokich talerzy, na wierzch od razu ułożyć kawałki sera.
Dodać kawior i udekorować bazylią.