Łosoś Marynowany w Soli z Musem Chrzanowym i Kawiorem

img_6397

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 60 minut
POZIOM TRUDNOŚCI: średni
LICZBA OSÓB: 1 osoba

SKŁADNIKI:
• 1 kg filetu z surowego łososia ze skórą
• 2 pęki kopru
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżki grubej soli
• 2 łyżeczki kruszonego czerwonego pieprzu
• 1 kieliszek wódki
• 200 ml chrzanu
• 500 ml śmietanki 36%
• 2 łyżki cukru
• szczypta soli
• sok z połówki cytryny
• 5 gram żelatyny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mus: Zagotowujemy śmietankę i zdejmujemy z ognia, dodajemy chrzan, sól, cukier i żelatynę. Mieszamy aż
do rozpuszczenia. Przecedzamy przez drobne sito do przygotowanych wcześniej foremek.
Pozostawiamy przez 3 godziny w lodówce do sciągnięcia.

Przygotowanie łososia: Z oczyszczonego łososia usunąć ości, wykroić dwa równe filety ze skórą. Wymieszać cukier, sól, pieprz
i wódkę. Mieszanką grubo posmarować mięso ryby i położyć na tym koper. Położyć na sobie połówki
ryby skórą do zewnątrz i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Przed
podaniem oczyścić rybę z kopru i nadmiaru soli, kroić w cieniutkie plasterki i podawać z musem
chrzanowym i kawiorem.