Carpaccio z Jesiotra Wędzonego na Zimno Podane z Blinami oraz Kawiorem

img_6322

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 20 minut
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwy
LICZBA OSÓB: 1 osoba

SKŁADNIKI:
• jesiotr wędzony na zimno 30 g
• kawior z jesiotra 3 g
• mąka gryczana 10 g
• mąka pszenna 10g
• jajo 1 szt
• oliwa z oliwek (do skropienia)
• chili świeże (do smaku)
• olej (dosmażenia)
• kwaśna śmietana 20 g
• przyprawy (sól, pieprz świeżo mielony)
• rukola (do dekoracji)
• cytryna (do dekoracji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wykonanie (bliny): Jajko ubijamy na sztywno, dodajemy mąki i delikatnie mieszamy… Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie smażymy 3 małe placuszki o średnicy ok 4 cm

Carpaccio: Posypujemy świeżym pieprzem talerz i  układamy równolegle cienko pokrojonego na krajalnicy jesiotra. Obok kładziemy na przemian bliny i kwaśną śmietanę.
Na górę kładziemy kawior. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Aby wykończyć danie, dekorujemy je sałatą i cytryną.